TORCIK CYTRYNKA

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mocno, naprawdę mocno cytrynowe, ale tylko lekko kwaskowe. Myślę,że z powodzeniem można przygotować na urodziny lub spotkanie rodzinne, wszyscy będę bardzo zadowoleni. Porcja 100 g to tylko 81 kcal. Pięknie zapraszam na degustację:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka
    40 g mąki pszennej
    10 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny

    Masa budyniowo-cytrynowa:

    50 ml soku z cytryny- 1 duuża cytryna
    skórka otarta z 1 cytryny
    350 ml wody
    30-40 g ksylitolu
    1,5 opakowania budyniu waniliowego
    1 łyżeczka żelatyny

    Masa jogurtowa:

    1 galaretka cytrynowa+200 ml wody
    180 g jogurtu naturalnego
    100 g jogurtu greckiego light

    Dodatkowo:
    1 galaretka cytrynowa+400 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać po żółtku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i sok z cytryny ,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Masa budyniowo-cytrynowa:
    Do rondelka wlać sok z cytryny. Dodać 250 ml wody, ksylitol i zagotować. W reszcie wody ( 100 ml) wymieszać proszek budyniowy. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Mieszaninę wlać do garnka,dodać żelatynę i gotować około 2 minuty do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. W obręczy umieścić biszkopt i wylać na niego gorącą masę. Ostudzić i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 3. Masa jogurtowa:
    Galaretkę rozpuścić dokładnie. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z jogurtami. Następnie masę wylać jako kolejną warstwę tortu.
  • 4. Wykończenie:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić i połowę przelać na warstwę jogurtową. Odstawić do stężenia. Z pozostałej galaretki ubić piankę mikserem ( jeśli galaretka zbyt mocno stężeje, wstawić naczynie na kilka chwil do mikrofali i lekko rozpuścić, a następnie ubić na piankę). Piankę wylać na stężoną galaretkę. Zostawić na jakieś 30 minut w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować