Mocno, naprawdę mocno cytrynowe, ale tylko lekko kwaskowe. Myślę,że z powodzeniem można przygotować na urodziny lub spotkanie rodzinne, wszyscy będę bardzo zadowoleni. Porcja 100 g to tylko 81 kcal. Pięknie zapraszam na degustację:)
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
40 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Masa budyniowo-cytrynowa:
50 ml soku z cytryny- 1 duuża cytryna
skórka otarta z 1 cytryny
350 ml wody
30-40 g ksylitolu
1,5 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
Masa jogurtowa:
1 galaretka cytrynowa+200 ml wody
180 g jogurtu naturalnego
100 g jogurtu greckiego light
Torcik cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać po żółtku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i sok z cytryny ,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
2.Masa budyniowo-cytrynowa:
Do rondelka wlać sok z cytryny. Dodać 250 ml wody, ksylitol i zagotować. W reszcie wody ( 100 ml) wymieszać proszek budyniowy. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Mieszaninę wlać do garnka,dodać żelatynę i gotować około 2 minuty do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. W obręczy umieścić biszkopt i wylać na niego gorącą masę. Ostudzić i wstawić do lodówki na 30 minut.
3.Masa jogurtowa:
Galaretkę rozpuścić dokładnie. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z jogurtami. Następnie masę wylać jako kolejną warstwę tortu.
4.Wykończenie:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić i połowę przelać na warstwę jogurtową. Odstawić do stężenia. Z pozostałej galaretki ubić piankę mikserem ( jeśli galaretka zbyt mocno stężeje, wstawić naczynie na kilka chwil do mikrofali i lekko rozpuścić, a następnie ubić na piankę). Piankę wylać na stężoną galaretkę. Zostawić na jakieś 30 minut w lodówce. Smacznego!
Komentarze