zrobiłam go na imieniny babci. Na koniec przy zdobieniu pękła mi torebka z czekoladą.... i wszystko poleciało na tort... stąd nie wygląda zbyt pięknie, ale za to jaki smaczny :))
60 min
Składniki:
3 biszkopty (gotowe blaty albo jaki kto woli zrobić, ja robię z 5 jaj )
1 puszka brzoskwiń
6 łyżek żelatyny
sok i skórka z pomarańczy
sok i skórka z cytryny
2 szkl. jogurtu
2 1/2 śmietany kremówki 30%
1 torebka cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa
masa kakaowa
zmielone orzechy włoskie
Torcik chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żelatynę namocz w zimnej wodzie, podgrzej. 2 szklanki śmietanki ubij z cukrem waniliowym oraz 1 łyżką cukru pudru. Jogurt wymieszaj ze skórkami oraz sokiem z cytryny i pomarańczy. Połącz z ubitą śmietaną i roztopioną żelatyną.
2.Jeden blat biszkoptu włóż do tortownicy, połóż krem, dodaj pokrojone brzoskwinie, przyłóż blatem i znów nałóż krem z brzoskwiniami. Przykryj ostatnim blatem, wyłóż krem i daj do lodówki do stężenia.
3.Wyłóż torcik, brzegi posmaruj pozostałym kremem i posyp orzechami. Na wierzch daj masę kakaową, polej roztopioną czekoladą, udekoruj :)
Komentarze