Torcik cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka łączymy z octem i proszkiem.Mieszamy.Po krótkim czasie zauważymy jak żółtka rosną.Białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy mąkę,żółtka i pianę z białek.Bardzo delikatnie mieszamy.Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200'C.Nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia,gdyż biszkopt opadnie.Biszkopt po ostygnięciu możemy przekroić na pół i użyć do ciasta połowę biszkoptu.druga połowę możemy przechować na następne ciasto.
2.Poncz:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Po ostudzeniu dodajemy spirytus.Zimny biszkopt nasączyć ponczem
Krem budyniowy:
Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru.Ugotowany budyń odstawić do ostudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy po łyżce zimny budyń,cały czas ucierając.Na koniec dodajemy spirytus i mieszamy.Krem wykładamy na nasączony ponczem biszkopt.
3.Masa kawowa:
W zimnym mleku rozpuszczamy kawę.Najlepiej odstawić na jakieś 15 minut do całkowitego rozpuszczenia.Do mleka z kawą dodajemy śnieżkę i ubijamy.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Lekko przestudzoną dodajemy do masy kawowej,cały czas miksując.Masa kawowa szybko tężeje,więc musimy ją od razu wyłożyć na krem budyniowy.Ciasto wkładamy do lodówki.Przed podaniem posypujemy słodkim kakao.
Komentarze