Torcik caffe latte

4 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

...bardzo łatwy do zrobienia i pyszny w smaku torcik Caffe latte. Tort ten na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kawowe smaki i mleko w proszku. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej przed przekładaniem tortu kremem...

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 budynie śmietankowe

    poncz do nasączenia:
    40-50ml wódki
    1 szkl (250ml) wody
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki cukru

    krem:
    600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
    4 łyżki cappuccino w proszku
    3 łyżki mleka w proszku
    4-5 łyżek cukru pudru
    200g serka kremowego

    kakao do posypania
    połowa tabliczki gorzkiej startej czekolady
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Torty

Torcik caffe latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i proszek budyniowy należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.
  • 2. Nasączenie: Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy resztę składników; mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier. Dzielimy na połowę i do jednej dodajemy cappuccino a do drugiej mleko w proszku.
  • 4. Trochę masy śmietanowej odkładamy do dekoracji i wkładamy ją do lodówki. Dolny blat układamy na paterze; nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą. Na wierzch kładziemy następny blat i postępujemy z nim podobnie. Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki dowolnie dekorujemy pozostałym kremem posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować