Pomysł na ten torcik powstał gdy ugotowałam za dużo czerwonych buraczków, więc niewiele myśląc wykorzystałam je do ciasta :) z czekoladowym maślanym kremem to czysta poezja smaków :)
60 min
Składniki:
Ciasto:
na tortownicę o wym 22 cm:
3 jajka
2 czubate łyżki kakao
10 dag cukru pudru
10 dag mąki tortowej
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 ugotowane buraki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Czekoladowy krem:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
16 g cukru waniliowego
35 dag masła 82 %
15 dag deserowej czekolady
50 ml czystej wódki
Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Ugotowane obrane i zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, wlewamy olej,oraz nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz starte buraki, delikatnie mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem tortownicy.
Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego patyczka.
2.KREM:Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym nad parą aż masa będzie biała i lśniąca, odstawić do wystudzenia.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki rozpuszczamy w małej miseczce w kąpieli wodnej.
Miękkie masło- o temp pokojowej ubić do białości, dodać rozpuszczoną czekoladę wmieszać dokładnie i ubijając dodawać po łyżce masy jajecznej aż do skończenia gdy powstanie gładki puszysty czekoladowy krem.
zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę , przełożyć połową kremu resztą rozsmarować wierzch ciasta, udekorować dowolnie np startą czekoladą lub płatkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Komentarze