Torcik brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Puszysty, lekki, rozpływający się w ustach i nie zbyt słodki.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    500 ml śmietany kremówki
    1 puszka brzoskwiń
    20 g żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    1/3 szkl syropu z brzoskwiń
    3 łyżki alkoholu

    Tortownica: 18 cm, dno wyłożone papierem

    masło do smarowania
    cukier puder do posypania

Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, pod koniec dodać cukier a następnie żółtka. Na koniec połączyć z mąką wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy i piec 25 min. w temp. 180 st.
  • 2. Z zimnego biszkoptu ściąć górną przypieczoną warstwę. Boki tortownicy posmarować masłem i posypać cukrem pudrem. Biszkopt włożyć do tortownicy i nasączyć syropem z alkoholem.
  • 3. Żelatynę wsypać do miski i dodać 100 ml syropu z brzoskwiń. Zostawić na 5 minut a następnie mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 4. 3 połówki brzoskwiń zostawić do dekoracji a resztę owoców zmiksować ( bez syropu). Powinno być 250 ml musu.
  • 5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mus i na koniec żelatynę. Szybko wymieszać i wylać do przygotowanej tortownicy z biszkoptem. Po schłodzeniu udekorować odłożonymi brzoskwiniami. Ja dodałam do dekoracji ziarenka granatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy