Torcik brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Torcik jest łatwy do zrobienia a przede wszystkim lekki i przepyszny. W sam raz na letnie rodzinne spotkania.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 gotowe blaty biszkoptowe kakaowe
    1 litr śmietany 30%
    4 śmietan-fixy
    2 puszki brzoskwiń
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    1/2 tabliczki czekolady deserowej

Torcik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączamy na sitku, zachowujemy 1 szklankę syropu. Syrop wlewamy do garnuszka dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje ma mieć konsystencję kisielu. Połowę owoców kroimy w kosteczkę i dodajemy do powstałego kisielu, studzimy.

  • 2. Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i ubijamy do pożądanej konsystencji. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kisiel owocowy. Druga jest do dekoracji.
  • 3. Śmietaną z owocami przekładamy krążki biszkoptowe. Drugą połową smarujemy wierzch i boki tortu. Na wierzchu robimy dekorację z pozostałych owoców, a boki obsypujemy startą czekoladą.
    Wstawić do lodówki na 3 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy