Torcik Brownie „Kinder bueno”

4.51 (150 ocen)

  • 30 min

Uwielbiacie batonik kinder bueno? Czy może ciasta czekoladowe z kremem? Tutaj znajdziecie połączenie obu tych rzeczy :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na torcik brownie:

    80 g mąki pszennej ( ja dałam 3/4 szklanki)
    135 g masła
    3/4 szklanki cukru brązowego
    200 g czekolady (mleczna i gorzka)
    3 duże jajka o temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


    Składniki na krem Kinder bueno:

    100g orzechów laskowych (zmiksowanych, rozgniecionych)
    1 szklanka mleka w proszku
    4 łyżeczki cukru waniliowego (domowej roboty)
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    kostka masła
    3 łyżki syropu z agawy



    Składniki na polewę czekoladową:

    100 g margaryny
    4 łyżki cukru pudru trzcinowego
    3 łyżki kakao odtłuszczonego
    3 łyżki gorącej wody

Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Brownie Desery

Torcik brownie „kinder bueno” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ciasta:

    Pokrojone w kosteczkę masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z palnika, odstawić do lekkiego przestudzenia.

    W misce roztrzepać jajka z cukrem i wanilią (trzepaczką). Dodać czekoladę z masłem i zmiksować. Połączyć z przesianą mąkę, mieszając tylko do połączenia składników.

    Blaszkę o wielkości 20x30wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę brownies i wyrównać.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Ciasto powinno być mokre, ale lepiej sprawdzić metodą suchego patyczka czy nie pozostał ślad surowego ciasta.
  • 2. Przygotowanie:

    Kremu:

    Orzechy rozdrabniamy blenderem bądź kupujemy już rozdrobnione i chwilę podprażamy na rozgrzanej patelni. W małym rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem waniliowym i łączymy z uprażonymi orzechami. Miksujemy razem na wolnych obrotach. Dodając zimną śmietankę oraz syrop z agawy i ponownie miksujemy całość na wolnych obrotach. Dosypujemy mleko w proszku i ucieramy na puszysty krem.
  • 3. Przygotowanie torciku Brownie „Kinder bueno”

    Wystudzone ciasto brownies przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze. Nałożyć na niego masę Kinder bueno i wyrównać. Przykryć drugim blatem. Go również przykryć kremem i wyrównać. Na wierzch polać czekoladową polewę i białą. Przyozdobić kinder bueno.
  • 4. Przygotowanie polewy:

    W rondelku podgrzewać gorącą wodę i cukier, aż składniki połączą się. Dodać masło pokrojone w kostkę i mieszać do rozpuszczenia. Zestawić z ognia, wsypać kakao i mieszać trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

    Gdy polewa zacznie tężeć dekoruję nią ciasto.

Porady

Uwaga!! Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na następny dzień gdy stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować