Torcik borówkowo-kokosowa chmurka

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatny lekko kokosowy biszkopt z borówkami w galaretce, z delikatną bitą śmietaną i chrupiącą bezą kokosową. To pyszne i bardzo proste do przygotowania ciasto. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warto. Idealne na każda okazję.

  • 6 porcje
  • 40min

Składniki

Składniki na 6-8 porcji: (mała tortownica o średnicy ok. 18 cm)
biszkopt:
2 jajek L,
2 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
1 łyżka mąki tortowej (z górką),
1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru (z górką),
1 łyżka wiórek kokosowych,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
łyżeczka oleju ( u mnie płynny kokosowy),
borówki w galaretce:
200 g borówki,
300 ml wrzątku,
galaretka niebieska,
masa śmietanowa:
200 ml śmietany 36%,
ok. 50 ml wrzątku,
ok. 2 łyżeczki cukru pudru ( u mnie puder z ksylitolu),
płaska łyżeczka żelatyny,
beza kokosowa:
2 białka,
ok. 100 g cukru (u mnie ksylitol fiński),
50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik borówkowo-kokosowa chmurka

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    borówki w galaretce:
    We wrzątku rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Do przestudzonej galaretki dodajemy borówki i odkładamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wlewamy letnią żelatynę cały czas ubijając. Śmietanę wykładamy na galaretkę.
    beza kokosowa:
    Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie razem mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tą w której pieczony był biszkopt aby miała taki sam rozmiar. Pieczemy w ok. 165 stopni C około 25min aż beza nabierze złotego koloru.
    Po tym czasie skręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 25-30 min.
    Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy bezę na około 15 min. Następnie wyjmujemy ostrożnie, studzimy i kładziemy na wierzch naszego torcika.
    Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinyświętadla dziecina każda okazjędo kawydla każdegodla łasuchówciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik jabłkowo-kokosowy

Dodane przez: Kameleon

Torcik jabłkowo-kokosowy

Wspaniałe, lekkie, kwaskowe ciasto...

Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami”

Dodane przez: 2milutka

Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami”

Najlepszy czekoladowy torcik z...

Torcik z wiórkami kokosowymi

Dodane przez: ilka222

Szybki torcik z wiórkami kokosowymi

Bardzo łatwy i szybki torcik posypany...

Malinowa chmurka

Dodane przez: Kreatywnachwila.pl

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to idealny deser...

Makowa chmurka

Dodane przez: dorota w

Makowa chmurka

Najlepszy makowiec zrobiony na...

Wiśniowa chmurka

Dodane przez: joanna30

Wiśniowa chmurka

Ciasto jest bardzo delikatne i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE