Torcik biszkoptowo-serowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybki torcik biszkoptowy z masą serową i truskawkami do popołudniowej kawki jak znalazł!

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki mąki
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa
    • 200 g masła
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 200 g serka śmietankowego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    Poncz
    • 1/2 szklanki wody
    • 3 łyżki rumu
    • sok z 1/2 cytryny
    Dekoracja
    • 500 g truskawek
    • kilka kostek czekolady gorzkiej
    • 100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik biszkoptowo-serowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
    • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
    • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
    • Masę wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec w 170 st.C przez 15-20 minut.
  • 2. Masa serowa
    • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą gładką masę.
    • Dodać serek i sok z cytryny, wymieszać dokładnie.
    • Biszkopt przeciąć na 2 blaty i oba nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu.
    • Na jeden blat wyłożyć połowę kremu, wcisnąć pokrojone truskawki i przykryć drugim blatem.
    • Wierzch i boki posmarować pozostałą masą. Boki obsypać płatkami migdałowymi.
    • Na wierzchu dekoracyjnie ułożyć na obwodzie truskawki i posypać startą czekoladą.
    • Boki torcika obsypać płatkami migdałowymi, a wierzch startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować