Torcik biszkoptowo-serowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
• Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
• Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
• Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
• Masę wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec w 170 st.C przez 15-20 minut.
2.Masa serowa
• Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą gładką masę.
• Dodać serek i sok z cytryny, wymieszać dokładnie.
• Biszkopt przeciąć na 2 blaty i oba nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu.
• Na jeden blat wyłożyć połowę kremu, wcisnąć pokrojone truskawki i przykryć drugim blatem.
• Wierzch i boki posmarować pozostałą masą. Boki obsypać płatkami migdałowymi.
• Na wierzchu dekoracyjnie ułożyć na obwodzie truskawki i posypać startą czekoladą.
• Boki torcika obsypać płatkami migdałowymi, a wierzch startą czekoladą.
Komentarze