Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

  • wyświetlono: 392 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wykwintny deser, doskonały na wielkanoc.

P1302195
  • 8 porcje
  • Łatwy

Składniki

- białka: 6 sztuk
- cukier puder: 200 gramów
- śmietana 36%: 400 gramów
- cukier: 3 łyżki
- winogrono ciemne: 500 gramów
- amaretto: 4 łyżki
- orzechy laskowe: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

  • 1. Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder. Dobrze ubite wyłożyć na papier do pieczenia i uformować torcik lub wyłożyć do małej tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 50-60 min., piec w temp 130 stopni aż wierzch będzie chrupiący i przyrumieniony. Po tym czasie wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić bezę wzdłuż. Beza w środku powinna być piankowa. Śmietanę ubić z cukrem. Winogrona umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać. Spód bezy nasączyć 3 łyżkami amaretto, następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany, połówki winogorona i przykryć resztą śmietany. Na całość nałożyć wierzch bezy. Górę pokropić amaretto i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na ok 1 h.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto_wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

Beza

Dodane przez: nella1

Torcik bezowy z daktylami

Delikatny i bardzo smaczny torcik.Serdecznie...

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

Ot takie serducho wyczarowałam...

Torcik bezowy z borówkami i malinami

Dodane przez: Daguuusia92

Torcik bezowy z borówkami i malinami

Pyszny torcik bezowy z owocami....

torciki bezowe z mascarpone i malinami

Dodane przez: wiola

Bezowe torciki z malinami

Pyszny i lekki . Słodycz bezy równoważy...

Tort z nutką carvingu

Dodane przez: aga83

Torcik z nutką carvingu

Torcik z nutką carvingu

Dodane przez: Lidex12

Torcik bezowy z owocami

Wykwintny torcik, a wcale nie rudny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE