Nie skromnie powiem,że ten torcik jest piękny i przepyszny. I nie jest tak skomplikowany jakby się wydawało. W końcu udałą mi się beza, więc to dla mnie ogromny sukces. Serdecznie polecam:)
3 godz. 20 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Składniki podstawowe:
1/3 ciasta francuskiego
230 g marchewkowi
500 g śmietany 30%
1 łyżka śmietany 12%
Składnik dodatkowy:
3 białka z jajka rozm. M- ok 90 g
Składniki podstawowe:
120 g drobnego cukru
20 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 śmietan-fix
Do dekoracji:
Gorzka czekolada
surowa marchewka
Tortownica 16 cm
Torcik bezowy z francuską wkładką i marchewkową śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkowa śmietana:
Marchewki umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w słupki. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. Piec około 40-45 minut, do miękkości. Wyjąć, ostudzić.
2.Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Aby ułatwić miksowanie na gładko dodać śmietanę 12 % i dokończyć miksowanie. Kremówkę ubić na sztywno wraz z zagętnikiem do śmietany i cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać mus marchewkowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
3.Beza:
Do czystej i odtłuszczonej miski wlać białka. Ubić na pianę stopniowo zwiększając moc miksera. Gdy piana będzie sztywna dodawać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać sok z cytryny i przesianą mąkę. Wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ustawić obręcz tortownicy i łyżką nakładać pianę. Przygotować dwa takie blaty. Piekarnik rozgrzać do 120-130 z termoobiegiem. Suszyć blaty około 70-80 minut. Ostudzić w piekarniku. Wyjąć.
4.Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wykroić okrąg 16 cm ( średnica tortownicy), posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Gdy się ładnie zarumieni wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie.
Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy. Nałożyć 1/3 kremu marchewkowego, rozsmarować. Posypać startą czekoladą.
5.Ułożyć ciasta francuskie. Dać kolejną porcję kremu, rozsmarować. Posypać tartą czekoladą. Następnie ułożyć drugą bezę. Rozsmarować ostatnią porcję kremu ( 3 łyżki odłożyć na rozetki), posypać resztą czekolady. Z odłożonego kremu zrobić rozetki. Udekorować marchewką ułożoną w kształt kwiatka. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Komentarze