Torcik bezowy z francuską wkładką i marchewkową śmietaną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Nie skromnie powiem,że ten torcik jest piękny i przepyszny. I nie jest tak skomplikowany jakby się wydawało. W końcu udałą mi się beza, więc to dla mnie ogromny sukces. Serdecznie polecam:)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1/3 ciasta francuskiego
    230 g marchewkowi
    500 g śmietany 30%
    1 łyżka śmietany 12%
    Składnik dodatkowy:
    3 białka z jajka rozm. M- ok 90 g
    Składniki podstawowe:
    120 g drobnego cukru
    20 g cukru pudru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 śmietan-fix
    Do dekoracji:
    Gorzka czekolada
    surowa marchewka
    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Torcik bezowy z francuską wkładką i marchewkową śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewki upiec 1. Marchewkowa śmietana:
    Marchewki umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w słupki. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. Piec około 40-45 minut, do miękkości. Wyjąć, ostudzić.
  • śmietanę wymieszać z marchekwą 2. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Aby ułatwić miksowanie na gładko dodać śmietanę 12 % i dokończyć miksowanie. Kremówkę ubić na sztywno wraz z zagętnikiem do śmietany i cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać mus marchewkowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • uformować blaty bezowe 3. Beza:
    Do czystej i odtłuszczonej miski wlać białka. Ubić na pianę stopniowo zwiększając moc miksera. Gdy piana będzie sztywna dodawać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać sok z cytryny i przesianą mąkę. Wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ustawić obręcz tortownicy i łyżką nakładać pianę. Przygotować dwa takie blaty. Piekarnik rozgrzać do 120-130 z termoobiegiem. Suszyć blaty około 70-80 minut. Ostudzić w piekarniku. Wyjąć.
  • na bezę dać bitą śmietanę 4. Wykonanie:
    Z ciasta francuskiego wykroić okrąg 16 cm ( średnica tortownicy), posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Gdy się ładnie zarumieni wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie.
    Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy. Nałożyć 1/3 kremu marchewkowego, rozsmarować. Posypać startą czekoladą.
  • ułożyć ciasto francuskie 5. Ułożyć ciasta francuskie. Dać kolejną porcję kremu, rozsmarować. Posypać tartą czekoladą. Następnie ułożyć drugą bezę. Rozsmarować ostatnią porcję kremu ( 3 łyżki odłożyć na rozetki), posypać resztą czekolady. Z odłożonego kremu zrobić rozetki. Udekorować marchewką ułożoną w kształt kwiatka. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować