Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Któż z nas nie lubi chrupiącej bezy przełożonej delikatną śmietanką? Jeżeli dodamy do tego owoce przełamujące słodki smak bezy i kremu, otrzymamy deser idealny.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Na bezę:
    3 białka z dużych jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Na krem:
    400 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru

    Owoce:
    winogrona zielone
    truskawki
    borówki
    granat

    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy, dążąc do uzyskania błyszczącej, lśniącej bezy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim dwa równe okręgi, na które wyciskamy bezę. Bezy umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C. Po 3 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy bezy przez 90 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.
    2. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder.
    3. Przekładamy torcik: beza- bita śmietana - beza - bita śmietana.
    4. Owoce i listki mięty myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na plastry, z granata wyjmujemy ziarna. Owoce i listki mięty układamy na wierzchu tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować