Torcik bezowy- Pawłowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja siostra nie wyobraża sobie urodzin bez tego torciku :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 Białek
    300g cukru pudru
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (może być mąka ziemniaczana)
    1 łyżeczka białego octu winnego (ja zastąpiłam sokiem z cytryny)
    500ml śmietany kremówki
    świeże owoce sezonowe

Torcik bezowy- pawłowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce cukru i ciągle miksując. Następnie dodać skrobie lub mąkę oraz sok z cytryny lub octu. Nadal miksować.
  • 2. Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy w blaszce należy narysować okrąg dwadzieścia kilka cm średnicy, nie większy. Delikatnie sylikonową łopatką przelać masę białkową. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 5 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150 st i piec ok 1h 15 min (piekarnik z termoobiegiem) ok 1h 25 min (zwykły piekarnik).
  • mniam :) 3. Studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bazę wyłożyć dnem do góry delikatnie oderwać papier. Wyłożyć na wierzch ubitą śmietanę kremówkę i na wierzchu ułożyć owoce wedle uznania.


    Smacznego :))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy