Torcik bezowy- pawłowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce cukru i ciągle miksując. Następnie dodać skrobie lub mąkę oraz sok z cytryny lub octu. Nadal miksować.
2.Blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy w blaszce należy narysować okrąg dwadzieścia kilka cm średnicy, nie większy. Delikatnie sylikonową łopatką przelać masę białkową. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 5 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150 st i piec ok 1h 15 min (piekarnik z termoobiegiem) ok 1h 25 min (zwykły piekarnik).
3.Studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bazę wyłożyć dnem do góry delikatnie oderwać papier. Wyłożyć na wierzch ubitą śmietanę kremówkę i na wierzchu ułożyć owoce wedle uznania.
Komentarze