Torcik bezowy ala pavlova

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pokusiłam się zainspirować tortem pavlovej i zrobiłam własną wersje torciku bezowego. Wygląda świetnie, ale smakuje jeszcze lepiej. Cudownie krucha, słodziutka beza pokryta chmurką bitej śmietany, która nadaje wilgotności i delikatności ciastu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 białka
    niepełna szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie aromat ja dałam 3 krople olejku pomarańczowego
    listki mięty do dekoracji

    duży kubek śmietany 30% ( 330ml.) lub 36%
    2 łyżki cukru pudru
    fix do bitej śmietany ( jeśli używamy śmietanę 36% nie potrzeba używać)
    owoce wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Torcik bezowy ala pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beza z pomarańczą 1. Białka ubijać na sztywno stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu uzyskania bardzo sztywnej piany i rozpuszczenia się cukru. Wmieszać w piane mąkę ziemniaczaną i olejek. Do wyłożonej folią bądź papierem foremki wyłożyć pianę i piec przez około 1,5 godz w temp. 140 -150 stopni piekarniku.
    Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić tam beze do całkowitego ostygnięcia.

    Śmietanę ubić z cukrem i fixem na sztywno, uwaga - nie przedobrzyć z ubijaniem, bo może się zważyć i wyjdzie nam słodkie masło.

    Owoce umyć i najlepiej poczekać aż trochę obeschną z wody.

    Schłodzoną beze wyjąć z formy odkleić delikatnie od folii lub papieru. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i obsypać ciasto owocami. Udekorować listkami mięty. Gotowe.

Porady

Najlepiej używać owoców kwaśnych typu jagodowego np. maliny, jeżyny, jagody, poziomki, truskawki. itp. Ja w sezonie je mrożę i wtedy można beze zajadać cały rok z tymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować