1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie już utarte na gęstą masę dodawać do ubitej piany i wymieszać.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tak długo, aż powstanie gładka puszysta piana.
Dno blachy o średnicy 26 cm, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, piec w temperaturze 180 stopni, przez okolo 25 minut.
2.Beza:
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, powoli dodawać cukier puder i ubijać.
Blachę o średnicy 26 cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 100 stopni przez około 60 minut, doglądając co jakiś czas.
3.Krem budyniowy cytrynowy:
3/4 szklanki mleka odlać i w tym roztrzepać budyń z mąką, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać dobrze rozmieszany roztwór z budyniu i mąki i szybko mieszać, aż zgęstnieje.
Jak budyń już jest letni to można dodać margarynę, aromat i wszystko razem zmiksować. Gdyby powstały grudki, można użyć blendera.
4.Krem budyniowy waniliowy:
Postąpić identycznie jak przy robieniu kremu budyniowego cytrynowego, tylko zmieniamy aromaty i smak budyniu.
5.Biszkopt już wystudzony przekroić na 2 części. Na dolną nałożyć krem budyniowy waniliowy, na to nałożyć spód bezowy, następnie przełożyć krem budyniowy cytrynowy i na to wszystko przyłożyć drugą część biszkoptu. Resztą masy waniliowej udekorować całość, posypać kokosem.
Porady
Do kremów budyniowych można dodać kieliszek wódki co da im bardziej wyrazisty smak.
Komentarze