Torcik bezowy

0 (0 ocen)

Wyśmienity torcik dla osób lubiących łączyć smaki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jaj

    Spód bezowy:
    4 jaja (tylko białka)
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta soli

    Krem budyniowy cytrynowy:
    2 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy
    1 kostka margaryny
    10 kropel aromatu cytrynowego

    Krem budyniowy waniliowy:
    2 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    3łyżki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy
    1 kostka margaryny
    15 kropli aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Żółtka utrzeć z cukrem, następnie już utarte na gęstą masę dodawać do ubitej piany i wymieszać.
    Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tak długo, aż powstanie gładka puszysta piana.
    Dno blachy o średnicy 26 cm, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, piec w temperaturze 180 stopni, przez okolo 25 minut.
  • 2. Beza:
    Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać sok z cytryny, powoli dodawać cukier puder i ubijać.
    Blachę o średnicy 26 cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 100 stopni przez około 60 minut, doglądając co jakiś czas.
  • 3. Krem budyniowy cytrynowy:
    3/4 szklanki mleka odlać i w tym roztrzepać budyń z mąką, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać dobrze rozmieszany roztwór z budyniu i mąki i szybko mieszać, aż zgęstnieje.
    Jak budyń już jest letni to można dodać margarynę, aromat i wszystko razem zmiksować. Gdyby powstały grudki, można użyć blendera.
  • Przekrój 4. Krem budyniowy waniliowy:
    Postąpić identycznie jak przy robieniu kremu budyniowego cytrynowego, tylko zmieniamy aromaty i smak budyniu.
  • 5. Biszkopt już wystudzony przekroić na 2 części. Na dolną nałożyć krem budyniowy waniliowy, na to nałożyć spód bezowy, następnie przełożyć krem budyniowy cytrynowy i na to wszystko przyłożyć drugą część biszkoptu. Resztą masy waniliowej udekorować całość, posypać kokosem.

Porady

Do kremów budyniowych można dodać kieliszek wódki co da im bardziej wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować