Jego smak można opisać jako "niebo w buzi". Jest to coś dla prawdziwych łasuchów i smakoszy. Delikatny, słodki i niepowtarzalny smak. Mój 3 letni synek Mikołaj jest wręcz fanem bezika ;))
20 min
Składniki:
Składniki na beza:
8 białek,
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu
8 suszonych daktyli namoczonych w spirytusie dzień wcześniej
Składniki na krem:
500 g sera mascarpone
300 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy karmelowej z puszki
2 łyżki orzechów włoskich
10 daktyli zalanych dzień wcześniej spirytusem
1.Wykonanie bezy
Daktyle(obrać ze skórki ile można) do bezy pokroić na małe kawałki dzień wcześniej zalać spirytusem .
Białka wlać miski i ubić na sztywną pianę następnie dodać cukier i 2 łyżeczki octu.
Ubijać do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Następnie dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pokrojone daktyle i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier do okrągłej formy.
Wstawić do uprzednio nagrzanego do 150ºC piekarnika. Piec około 2 godzin
Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.
2.Wykonanie kremu:
Orzechy podsmażyć na suchej patelni i razem z daktylami posiekać na małe kawałki.
Do jednej miski włożyć serek mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę.
W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane
bakalie, wymieszać.
Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorować środek daktylami i orzechami.
Komentarze