SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm:
CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową:
110 g Mix-C Schar
5 g bezglutenowego proszku do pieczenia
65 g masła
100 g cukru trzcinowego
łyżeczka domowego cukru waniliowego
2 jajka
65 ml domowego mleka kokosowego
szczypta soli
DODATKOWO:
masło i mąka do foremki
6-8 łyżek domowej konfitury z czarnej porzeczki
cukier puder do oprószenia
Torcik bezglutenowy z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, oddzielić żółtka od białek.
Dno tortownicy o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Miękkie masło utrzeć z połową cukru trzcinowego i cukrem waniliowym, następnie pojedynczo dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę i mleko kokosowe.
Masę wymieszać dokładnie, aby nie było grudek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać porcjami pozostały cukier.
Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe.
Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciąć w poprzek na trzy blaty i przełożyć je warstwą konfitury.
Lekko docisnąć, oprószyć cukrem pudrem i zajadać. Smacznego :)
Porady
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Wolno to zrobić dopiero krótko przed końcem pieczenia.
Komentarze