Torcik bananowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubić z cukrem na puszysto, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać powoli.
Przygotować okrągłą formę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Masę wlać do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 20 min.
2.Banany obrać ze skórki, zmiksować. Galaretki do bananów rozpuścić w 600 ml wody. Gęstniejąca galaretkę dodać do zmiksowanych bananów, wymieszać.
.
3.Śnieżki ubić z mlekiem schłodzonym. Galaretki rozpuścić w 400 ml wody. Do ubitej śnieżki dodać tężejącą galaretkę wymieszać.
4.Wystudzony biszkopt włożyć do okrągłej formy , nasączyć rozcieńczonym sokiem z cytryny. Na biszkopt wylać masę bananową. Włożyć do lodówki aby zastygło. Następnie na masę bananową wylać masę z galaretek. Ponownie umieścić w lodówce. Zastygnięty torcik udekorować pokrojonymi w plasterki galaretkami
Komentarze