Torcik bananowy

0 (0 ocen)

Lekki i pyszny deser, który smakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    220g petitków w polewie czekoladowej
    60g roztopionego masła
    Masa:
    250g jogurtu naturalnego greckiego
    6 bananów
    4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
    sok z cytryny
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki mleka
    Dodatkowo:
    2 banany
    1 galaretka cytrynowa

Torcik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka z roztopionym masłem zmiksować w malakserze
    do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  • 2. Ciasteczkową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego o wymiarach 18x27
    (lub innej dowolnej formy) wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno formy.
    Odstawić do lodówki na około 15min.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i lekko przestudzić.
  • 4. Banany pokroić i skropić sokiem z cytryny. Następnie przełożyć banany do malaksera
    dodać jogurt oraz cukier i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę
    i wszystko raz jeszcze chwileczkę zmiksować. Masę wylać na Ciasteczkowy spód i włożyć
    do lodówki na około 2 godziny, aż masa stężeje.
  • 5. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 6. Po około 2 godzinach wyciągnąć ciasto i ułożyć na nim banany pokrojone w plasterki
    oraz zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje
    (najlepiej na całą noc).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy