Torcik bananowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Bardzo dobry na upalne dni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 dużych łyżek cukru
    4 duże łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 litr śmietany 30%
    Aromat waniliowy
    Tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    7 bananów
    Sok z jednej cytryny
    Posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik bananowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i miksujemy, następnie po jednym żółtku ciągle miksując do uzyskania jednolitej masy. Przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i mąką wsypujemy do masy , mieszamy łyżką. Pieczemy 25 -30 min. w 180°C.
  • 2. 500 ml śmietany dajemy do rondelka nastawiamy na palniku ciągle mieszając. Tabliczkę czekolady rozdrabniamy na małe kawałki i wrzucamy do gotującej się śmietany, dalej mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. 500 ml śmietany dajemy do miski ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i aromat waniliowy do smaku (jak ktoś lubi bardzo słodkie można dodać więcej cukru pudru). Gdy krem czekoladowy wystygnie dodajemy go do ubitej śmietany i wszystko razem miksujemy.
  • image-18824rc 4. Banany obieramy i kroimy w plasterki , skrapiamy sokiem z cytryny ( żeby nie zmieniły koloru). Tortownicę najlepiej wyłożyć folią aluminiową i położyć na niej biszkopt. Na placka wylewamy 1/3 masy układamy banany, kolejną część masy (1/3 ) , znów układamy banany i ostatnią część masy. Po wierzchu można posypać posypką czekoladową. Wstawiamy do lodówki aby stężał ( najlepiej na noc ) .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować