TORCIK BAJADERKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam robić torty, więc ten powstał w momencie, gdy miałam dużo resztek innych ciast pod ręką ;) a ciasteczka bajaderki lubią chyba wszyscy :D

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g ciast, ciasteczek, herbatników (bez kremu, owoców itp, muszą być suche!)
    1/4 szkl mleka
    1/4 szklanki cukru
    60 g masła
    1/3 szkl bakalii
    200 g dżemu, konfitury, powideł lub marmolady
    1 aromat rumowy lub migdałowy
    2 łyżki kremu a'la Nutella
    3 łyżki kakao
    posypka, wiórki kokosowe, mielone orzechy, migdały do posypania

Torcik bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta pokrusz do miski, herbatniki zostawić w większych kawałkach, bakalie posiekać, wsypać do ciasta. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać kakao i cukier, wymieszać, lekko przestudzić. Dodać dżem, krem Nutella, wlać do miski z ciastkami i bakaliami. Dodać aromat, wszystko razem wymieszać rękoma, będzie dość zwarta masa. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową, włożyć masę i docisnąć rękami do brzegów. Posypać migdałami. Włożyć do lodówki na godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy