Torcik arbuzowy z galaretką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Arbuz to zdecydowanie mój ulubiony owoc w sezonie letnim.Niesamowicie orzeźwia , gasi pragnienie …. no i zawiera bardzo mało kalorii, więc możemy je zajadać bez obaw o zbędne kilogramy ;)

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * jajko L - 3 szt

    * cukier – 0,5 szkl

    * mąka – 2/3 szkl

    * mąka ziemniaczana – 4 łyżki

    * olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    DODATKOWO:

    * arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g

    * galaretka arbuzowa – 2 szt

Torcik arbuzowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia.

    Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.

    Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy.

    Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczane , olejek do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników.

    Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

    Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut, studzimy.

    Na wystudzone ciasto kładziemy pokrojonego w kostkę arbuza, zalewamy tężejącymi galaretkami.

    Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy