torcik ananasowo-cytrynowy

5 (192 ocen)

  • 60 min

Proste i orzeźwiające ciacho z dużą ilością ananasów z posmakiem cytrynowym :)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt ( należy upiec 2 sztuki):
    2 jaja
    2 łyżki mąki pszennej tortowej ( z małą górką)
    1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
    4 płaskie łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem ananasowy:
    1 puszka ananasów
    1,5 łyżki cukru pudru ( 1 cała z górką)
    2 łyżeczki żelatyny ( z górką)
    200 - 250 gramów śmietany kremówki 30%

    dodatkowo:
    1 galaretka cytrynowa
    1 duża cytryna
    ewentualnie sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik ananasowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, dodać cukier i cukier z wanilią, miksować około minuty, następnie dodać żółtka, połączyć, wsypać resztę składników, zmiksować na średnich obrotach.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec do suchego patyczka ( u mnie około 17 minut). Wyjąc z foremki wraz z papierem, czynność powtórzyć, czyli upiec dwa takie blaty biszkoptowe. Obydwa schłodzić.

    Ananasy odsączyć z zalewy ( zalewę zostawić!, u mnie było jej około 3/4 szklanki).
    6 krążków pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki.
    5 łyżek zalewy podgrzać mocno, rozpuścić w niej żelatynę, schłodzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżeczki śmietany, wymieszać, po czym przelać całość do bitej śmietany, szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Wsypać pokrojone ananasy, wymieszać.
    Wsadzić do lodówki do częściowego stężenia kremu ( ja wsadziłam do zamrażarki na 6 minut), ma mieć konsystencję ubitej śmietanki.

    Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu.
  • 2. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio.
    Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia.
    W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wlać do płaskiego naczynia, ostudzić.
  • 3. Schłodzić w lodówce do stężenia ( ja znów posłużyłam się zamrażarką i tężała mi 10 minut). Następnie galaretkę pokroić w kosteczkę.
    Pozostałe krążki ananasa pokroić w kosteczkę, poukładać na wierzchu ciasta.
    Pokrojoną w kostkę galaretkę, również fantazyjnie rozrzucić na owoce.
    Cytrynę pokroić w plasterki, poprzecinać je na pół, obłożyć tort dookoła, związać wstążeczką.

Porady

Jeśli zabrakło Wam zalewy do nasączenia, możecie dodać soku z cytryny i troszkę dosłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować