Torcik Ambasador

0 (0 ocen)

pyszny i bardzo szybki

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    0,7 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki maki pszennej
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    2 żółtka
    40 dkg masła
    20 dkg cukru pudru
    2-4 łyżeczki kakao
    garść rodzynek
    biała i mleczna czekolada
    3-4 plastry ananasa z puszki
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po kolei po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 175 stopni ok 30 – 35 min. Po wystygnięciu przekroić na pół. Można też odkroić samą górę kilka milimetrów (będzie na wierzch jako 3 placek).

    Masa:

    W pół szklanki mleka rozmieszać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąkami. Resztę mleka zagotować. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać. Ostudzić budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, i dodawać po łyżce schłodzony budyń. Cały czas ucierać. Dodać sok z połowy cytryny. Wymieszać. Masę podzielić na trzy części z czego trzecia część może być mniejsza (posłuży do dekoracji tortu). Do jednej masy dodać 2-3 łyżeczki kakao (rodzynki i mleczną czekoladę pokrojoną w kosteczkę). Do masy jasnej dodać pokrojone ananasy i białą czekoladę. Do masy na dekorację dodać 2 łyżeczki kakao i utrzeć.


    Przełożenie placka:

    Biszkopt – masa ciemna z kawałkami czekolady – biszkopt – masa jasna z ananasem – wierzch biszkoptu (cieniutki) – reszta masy kakaowej. Udekorować białą i mleczną czekoladą. Dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować