Torcik ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i po kolei po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 175 stopni ok 30 – 35 min. Po wystygnięciu przekroić na pół. Można też odkroić samą górę kilka milimetrów (będzie na wierzch jako 3 placek).
Masa:
W pół szklanki mleka rozmieszać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąkami. Resztę mleka zagotować. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać. Ostudzić budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, i dodawać po łyżce schłodzony budyń. Cały czas ucierać. Dodać sok z połowy cytryny. Wymieszać. Masę podzielić na trzy części z czego trzecia część może być mniejsza (posłuży do dekoracji tortu). Do jednej masy dodać 2-3 łyżeczki kakao (rodzynki i mleczną czekoladę pokrojoną w kosteczkę). Do masy jasnej dodać pokrojone ananasy i białą czekoladę. Do masy na dekorację dodać 2 łyżeczki kakao i utrzeć.
Przełożenie placka:
Biszkopt – masa ciemna z kawałkami czekolady – biszkopt – masa jasna z ananasem – wierzch biszkoptu (cieniutki) – reszta masy kakaowej. Udekorować białą i mleczną czekoladą. Dobrze schłodzić.
Komentarze