Torcik a'la tiramisu

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Pyszne ciasto bez pieczenia z kremem śmietanowym i mocno kawowym akcentem

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 300 g biszkoptów
    0,5 l śmietany kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 szklanki espresso
    50 ml likieru amaretto
    kakao do oprószenia

Torcik a'la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Espresso studzimy i mieszamy z likierem amaretto. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm układamy warstwę nasączonych w kawie biszkoptów i posypujemy kakao. Mascarpone miksujemy na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec dodajemy mascarpone i cukier puder. Na biszkopty wykładamy 1/2 masy śmietanowej, przykrywamy kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i posypujemy kakao. Wykładamy pozostałą część masy śmietanowej oraz warstwę nasączonych biszkoptów. Ciasto wstawiamy do lodówki, a przed samym podaniem posypujemy obficie kakao.

Komentarze

Podobne przepisy