Pyszny torcik, który szybko zniknął z talerzyków:)
60 min
Składniki:
Biszkopt jasny: 4 jajka
1/2szkl.cukru
1/2szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt makowy:
składniki jak na biszkopt jasny+2 łyżeczki maku
Biszkopt kakaowy:
składniki jak na jasny biszkopt+2 łyżeczki kakao
Pozostałe składniki:
krem karpatka+mleko+margaryna do kremu (wg przepisu na op.)
krem czekoladowy+mleko do kremu (wg przepisu na op.)
pisaki tortowe
galaretki w cukrze do dekoracji
1.Upiec biszkopt: oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka, po czym wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wlać ciasto do natłuszczonej i posypanej mąka tortownicy, piec ok.15min w temp.160 C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Pozostałe biszkopty upiec w ten sam sposób z tym, że do jednego dodać na końcu mak a do drugiego kakao. Przygotować kremy wg przepisów na opakowaniu. Z każdego odłożyć trochę na wierzch i boki tortu. Przełożyć tort: biszkopt kakaowy- krem karpatka
Komentarze