Torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny torcik, który szybko zniknął z talerzyków:)

  • 60 min

Składniki:


  • Biszkopt jasny: 4 jajka
    1/2szkl.cukru
    1/2szkl. mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt makowy:
    składniki jak na biszkopt jasny+2 łyżeczki maku
    Biszkopt kakaowy:
    składniki jak na jasny biszkopt+2 łyżeczki kakao
    Pozostałe składniki:
    krem karpatka+mleko+margaryna do kremu (wg przepisu na op.)
    krem czekoladowy+mleko do kremu (wg przepisu na op.)
    pisaki tortowe
    galaretki w cukrze do dekoracji

Torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik 1. Upiec biszkopt: oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka, po czym wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wlać ciasto do natłuszczonej i posypanej mąka tortownicy, piec ok.15min w temp.160 C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Pozostałe biszkopty upiec w ten sam sposób z tym, że do jednego dodać na końcu mak a do drugiego kakao. Przygotować kremy wg przepisów na opakowaniu. Z każdego odłożyć trochę na wierzch i boki tortu. Przełożyć tort: biszkopt kakaowy- krem karpatka
  • Tort, przekładanie masami 2. Następnie wyłożyć biszkopt makowy-krem czekoladowy-biszkopt jasny-wierzch krem karpatka, boki krem czekoladowy.
  • Kawałek gotowego tortu 3. Udekorować tort pisakami cukrowymi oraz galaretkami w cukrze. Pozostawić do schłodzenia. Gotowy pokroić na porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy