Torcik

0 (0 ocen)

Torcik zupełnie inny,wymyślony przeze mnie.Bardzo łatwo się go robi i jest pyszny,znika również szybko

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    5jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100g.mąki pszennej
    150g cukru pudru
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    Danone gratka 290g
    1 galaretka truskawkowa
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    2 łyżki kakao
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki mleka
    2 łyżki cukru

    Na posypkę wiórka kokosowe lub koraliki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę,dodając po trochę cukru pudru,cały czas miksując,następnie dodajemy po 1 żółtku.Mąkę,proszek do pieczenia przesiewamy,a następnie dodajemy do ubitych jajek.Całość dobrze mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy(spód wyłożyłam papierem do pieczenia)o średnicy około 20cm.i pieczemy przez 35-40 min.w temp.170stop.Biszkopt studzimy,przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:Galaretkę rozpuszczamy 1,5szkl.wody,studzimy i niech lekko stężeje.
    Gdy galaretka już będzie stężona wlewamy danone.Wstawiamy do lodówki aby bardziej stężało.
  • 3. Biszkopt przekrojony na pół wykładamy dowolnymi owocami(jeśli nie chcemy nie musimy dawać żadnych owoców).
    Wystarczy przełożyć stężoną masą,przełożyć drugim biszkoptem.

    Przygotowanie polewy:Rozpuścić wszystkie składniki,podgrzewając je w rondelku na niewielkim ogniu.Gdy polewa zacznie zastygać,posmarować nią ciasto.Ilość składników można zwiększyć proporcjonalnie.
    Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub innymi dekoracjami....
    Torcik należy trzymać w lodówce.

Porady

Galaretka do masy może być o różnych smakach...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować