Pyszna tołpyga z chrzanem i szpinakiem na szybki obiad. Rybę można podać z ryżem, grzankami. Sos jest obłędny. Lubię takie obiady w jednym naczyniu zapiekane. Nawet na zimno ryba jest dobra.
Tołpyga w sosie chrzanowym ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z tołpygi kroję na kilka kawałków, solę, pieprzę, posypuję przyprawa do ryb i odstawiam na 10 minut. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i smażę rybę od strony skóry 60 sekund, i przekładam na drugą stronę na 30 sekund. Rybę przekładam na talerz. Patelnię wycieram, rozgrzewam olej czosnkowy, dodaję liście szpinaku i przesmażam dosłownie chwilę, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz i wykładam do naczynia do zapiekania. Na szpinaku układam kawałki ryby. Na patelni przesmażam cebule na oleju, dodaję wino i redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie i zmniejszam do temperatury 170 stopni. Piekę 15 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem, i pokrojonymi pomidorami suszonymi.
Komentarze