Tołpyga w sosie chrzanowym ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna tołpyga z chrzanem i szpinakiem na szybki obiad. Rybę można podać z ryżem, grzankami. Sos jest obłędny. Lubię takie obiady w jednym naczyniu zapiekane. Nawet na zimno ryba jest dobra.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg filetu z tołpygi

    250 g szpinaku baby

    sól, pieprz

    przyprawa do ryb

    2 ząbki czosnku

    olej czosnkowy



    sos:

    1 cebula

    3 łyżeczki chrzanu tartego

    50 ml wina białego

    sól, pieprz

    olej rzepakowy

    200 g śmietany 18 % ukwaszonej

    1/2 szklanki śmietany 30 %

    koper świeży

    4 suszone pomidory
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki

Tołpyga w sosie chrzanowym ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z tołpygi kroję na kilka kawałków, solę, pieprzę, posypuję przyprawa do ryb i odstawiam na 10 minut. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i smażę rybę od strony skóry 60 sekund, i przekładam na drugą stronę na 30 sekund. Rybę przekładam na talerz. Patelnię wycieram, rozgrzewam olej czosnkowy, dodaję liście szpinaku i przesmażam dosłownie chwilę, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz i wykładam do naczynia do zapiekania. Na szpinaku układam kawałki ryby. Na patelni przesmażam cebule na oleju, dodaję wino i redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie i zmniejszam do temperatury 170 stopni. Piekę 15 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem, i pokrojonymi pomidorami suszonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Pomidor Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować