Tołpyga w bułce,mące kukurydzianej i migdałach

0 (0 ocen)

Pyszna rybka z wierzchu chrupiąca a w środku soczysta.Polecam :-)

Składniki:

  • 450g świeżej Tołpygi (filet bez skóry)
    sok z połowy cytryny
    1 surowe jajo kurze
    100g migdałów blanszowanych
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki bułki tartej
    sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
    olej rzepakowy do smażenia

Tołpyga w bułce,mące kukurydzianej i migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet ryby umyć,osuszyć i pokroić na części (u mnie wyszły 4 porcje)
  • 2. Każda porcję skropic cytryną oraz posolić i popieprzyć z obu stron,przełożyć do lodówki na 1h.
  • 3. Do naczynia dodać bułke tartą,mąke kukurydzianą i wcześniej zblendowane migdały,całość wymieszać.
  • etapy 4. Następnie porcje ryby moczyć w rozmąconym jajku ,pózniej w panierce i smażyć z obu stron na złoty kolor...
    Podawać z czym lubimy :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy