Polecam świetne danie nie tylko na piątkowy obiad :)
50 min
Składniki:
50 dag świeżego filetu z tołpygi bez skóry
45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
1/2 młodej cukinii (10 dag)
1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag)
1 pomidor
olej do skropienia warzyw
sok z cytryny
sól
pieprz
bazylia
oregano
masło do posmarowania formy
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na 4 dzwonka. Każdy kawałek skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam solą i pieprzem.
2.Cukinię i paprykę opłukałam. Cukinię pokroiłam w pół plasterki, z papryki usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w paseczki.
Pomidora opłukałam, pokroiłam go na 8 plasterków.
Piekarnik rozgrzałam do 180* z termo obiegiem.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, wyłożyłam do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano.
3.Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
4.Po 30 minutach zdjęłam folię, włączyłam funkcję grilla i opiekałam jeszcze około 10 minut.
Komentarze