Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej

0 (0 ocen)

  • 50 min

Polecam świetne danie nie tylko na piątkowy obiad :)

  • 50 min

Składniki:

  • 50 dag świeżego filetu z tołpygi bez skóry
    45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
    1/2 młodej cukinii (10 dag)
    1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag)
    1 pomidor
    olej do skropienia warzyw
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    bazylia
    oregano
    masło do posmarowania formy

Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane dzwonka ryby 1. Rybę opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na 4 dzwonka. Każdy kawałek skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam solą i pieprzem.
  • Warzywa posypane ziołami 2. Cukinię i paprykę opłukałam. Cukinię pokroiłam w pół plasterki, z papryki usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w paseczki.
    Pomidora opłukałam, pokroiłam go na 8 plasterków.
    Piekarnik rozgrzałam do 180* z termo obiegiem.
    Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, wyłożyłam do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę. Skropiłam olejem, oprószyłam solą, posypałam bazylią i oregano.
  • Danie gotowe do pieczenia 3. Na warzywach ułożyłam dzwonka ryby. Na każdym kawałku położyłam po dwa plasterki pomidora, oprószyłam bazylią i oregano. Przykryłam kawałkiem folii aluminiowej (matowa strona na zewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
  • Danie bezpośrednio po upieczeniu 4. Po 30 minutach zdjęłam folię, włączyłam funkcję grilla i opiekałam jeszcze około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy