Tofu z dynią w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Najlepsze tofu jakie jadłam, dziś mogę powiedzieć że uwielbiam tofu!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    100g tofu
    puszka krojonych pomidorów
    2 świeże pomidory
    zielona papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy słonecznikowej
    szalotka
    2 centymetrowy kawałek imbiru
    kawałek dyni ( według uznania )
    dymka
    czerwona cebula ( opcjonalnie )
    sól, pieprz
    cytryna

Tofu z dynią w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tofu z dynią w pomidorach 1. Oliwę rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone na kawałki tofu i obsmażyć z obu stron. Usmażone tofu przełożyć do innego naczynia i odstawić. Do garnka wrzucić pokrojoną drobno szalotkę, zielone chili imbir, dynię pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć uważając by nie spalić czosnku. Pomidory z puszki oraz świeże pokrojone w grubą kostkę dodać do podsmażonej szalotki i czosnku, gotować do zredukowania płynu. Na końcu dodać tofu i czerwoną cebulę. Wszystko wymieszać, przełożyć na talerze i udekorować cytryną, ukośnie pociętą dymką oraz czerwoną cebulą.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy