Tofu a’la śledź w occie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wegetariańska wersja popularnego śledzika.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g opakowanie tofu naturalnego,

    1,5 szklanki wody,

    2 łyżki octu,

    1 łyżka soli,

    1 cebula,

    2 liście laurowe,

    kilka ziaren pieprzu kolorowego,

    odrobina pieprzu cytrynowego.

Tofu a’la śledź w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do garnuszka, dodajemy ocet i sól. Gotujemy do wrzenia i dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Tofu kroimy na podłużne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • 3. Na dnie słoika układamy 1/3 cebuli, wrzucamy 2 listki laurowe i kilka ziarenek pieprzu kolorowego. Układamy połowę tofu, przykrywamy 1/3 cebuli i wykładamy resztę tofu. Dodajemy odrobinę pieprzu cytrynowego (jest bardzo ostry), kilka ziarenek pieprzu kolorowego. Całość przykrywamy resztą cebuli.
  • 4. Do słoika z tofu wlewamy wystudzoną (letnią) zalewę. Zakręcamy i odstawiamy. Najlepsze jest po 2-3 dniach.
    Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy