Toffik z pianką

4.98 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Mój pomysł na ciasto z masą kajmakową i pianką o smaku pina colada.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    5 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM TOFFI
    2 puszki masy kajmakowej po400g (ja użyłam kupionej w Biedronce)
    1 margaryna

    PIANKA PINA COLADA
    2 galaretki pina colada z Winiar
    1 śmietanka30% 330 ml

    DODATKOWO:
    1,5 opakowania herbatników czekoladowych po 250g(ja użyłam Bonitki kupione w Biedronce)
    odrobina płatków migdałowych i startej czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka Toffi

Toffik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka,mąkę przesianą,proszek do pieczenia.Delikatnie mieszamy łyżką.Wykładamy do blaszki 24x38 wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy.Po wystudzeniu przekrajamy na pół.
  • 2. KREM TOFFI:
    Margarynę ucieramy na puch.Dodajemy masę kajmakową i ucieramy do połączenia składników.
  • 3. PIANKA PINA COLADA:
    Galaretki rozpuszczamy w szklance wody,odstawiamy do wystygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno,dodajemy wystudzone galaretki,mieszamy.
  • 4. ZŁOŻENIE CIASTA:
    Pierwszy blat ciasta,krem toffi,ciastka,krem toffi,ciastka,pianka pina colada,ciastka,krem toffi,drugi blat ciasta,krem toffi,płatki migdałowe ,starta czekolada.

Porady

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień ponieważ herbatniki muszą zmięknąć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować