Toffik

0 (0 ocen)

  • 20 min

Niezwykle puszyste i lekkie ciasto.

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Śmietana toffi:
    400 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    masa krówkowa
    Śmietana:
    400 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny

Toffik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę o wymiarach 26 x 42 cm i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy.
    Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masę krówkową i rozpuszczoną żelatynę. Ubić na sztywną pianę i wyłożyć na biszkopt.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na śmietanę toffi.

Komentarze

Podobne przepisy