Toffik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z kremem budyniowym , masą kajmakową i bitą śmietaną

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    - 5 jajek
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka proszku
    - 2 łyżki kakao

    Krem budyniowy
    - kostka masła
    - 2 budynie śmietankowe
    - 2 szklanki mleka
    - 2 łyżki cukru

    Dodatki
    - herbatniki
    - puszka masy kajmakowej

    Bita śmietana
    - 2 śnieżki
    - 1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Toffik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - ubijamy pianę z białek, dodajemy stopniowo cukier i żółtka i olej. Następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i kakao delikatnie wymieszać.

    Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temp. 180.
  • 2. Krem budyniowy - w 1 szklance mleka rozmieszać oba opakowania budyniu. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego się wlać budynie chwilę gotować - odłożyć do wystudzenia.

    Ucieramy dobrze masło, powoli po łyżce dajemy zimny budyń.
  • 3. Bita śmietana - rozpuszczamy galaretkę w 1/2 szklance wody odkładamy do lekkiego stężenia.

    Ubijamy obie śnieżki, wlewamy tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie ciasta

    Biszkopt - krem budyniowy - herbatniki - masa kajmakowa- herbatniki - bita śmietana wierzch posypujemy czekoladą

    Ciasto odkładamy do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować