Toffi świateczne

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto, idealne do niedzielnej kawki:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -50 dag mąki
    - 2 jajka
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżki prawdziwego miodu
    - 1/2 kostki margaryny Palmy z murzynkiem
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - cukier waniliowy
    Krem śmietankowy:
    -1 litr śmietanki 36%
    - 3 łyżki żelatyny
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    Polewa:
    -puszka masy krowkowej
    - płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi

Toffi świateczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką margarynę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie 25cm x 40 cm wyłozonej papierem do pieczenia . Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto.
  • 2. Masa:
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać.
  • 3. Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta posmarować masą krówkowa i posypac podprazonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować