Toffi

5 (174 ocen)

Ach te ciasta Siostry Anastazji:) Nie sposób im się oprzeć

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy z 4 jaj
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    2 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt biały z 4 jaj
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    4 budynie śmietankowe
    1 1/2 kostki masła
    1 płaska łyżeczka kakao
    1 1/2 szklanki cukru

    Masa toffi:
    2 szklanki mleka
    2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    2 łyżeczki kakao

    Dodatki:
    2 listki wafli

    Polewa:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Toffi

Toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywno, dodaję po jednym żółtku i po łyżce cukru. Mąkę mieszam z proszkiem dodaję do masy i przelewam ciasto na blachę o wym. 26x38 cm. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na ok 35-40 min. Tak samo robię biszkopt czekoladowy, tylko mąkę mieszam dodatkowo z kakao. Piekę i studzę.
    Najpierw przygotowuję masę toffi. Mleko gotuje z cukrem na bardzo małym ogniu ok 2 godz. Gdy nabierze pięknego karmelowego odcienia i zgęstnieje, wyłączam gaz wrzucam margarynę i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję kakao, mieszam by nie było grudek. Studzę i smaruję pierwszy wafel i przykrywam drugim.
    W połowie mleka gotuję 2 budynie, w pozostałym mleku-kolejne dwa. Obydwa przykrywam folią spożywczą zabezpieczając w ten sposób przed utworzeniem się kożucha i studzę.
    Połowę masła ucieram z połową cukru i dodaję porcjami zimny budyń. Pozostałe masło ucieram z resztą cukru, dodaję zimny budyń oraz kakao. Na ciemny spód biszkoptowy wykładam jasną masę, na masę kładę wafel z toffi, na to masę kakaową i przykrywam jasnym spodem biszkoptowym. Całość polewam polewą czekoladową, której wszystkie składniki najpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a potem odstawiam by wystygła.
    Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę toffi, to proponuję kupić gotową lub mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować