1.Białka ubijam na sztywno, dodaję po jednym żółtku i po łyżce cukru. Mąkę mieszam z proszkiem dodaję do masy i przelewam ciasto na blachę o wym. 26x38 cm. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na ok 35-40 min. Tak samo robię biszkopt czekoladowy, tylko mąkę mieszam dodatkowo z kakao. Piekę i studzę.
Najpierw przygotowuję masę toffi. Mleko gotuje z cukrem na bardzo małym ogniu ok 2 godz. Gdy nabierze pięknego karmelowego odcienia i zgęstnieje, wyłączam gaz wrzucam margarynę i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję kakao, mieszam by nie było grudek. Studzę i smaruję pierwszy wafel i przykrywam drugim.
W połowie mleka gotuję 2 budynie, w pozostałym mleku-kolejne dwa. Obydwa przykrywam folią spożywczą zabezpieczając w ten sposób przed utworzeniem się kożucha i studzę.
Połowę masła ucieram z połową cukru i dodaję porcjami zimny budyń. Pozostałe masło ucieram z resztą cukru, dodaję zimny budyń oraz kakao. Na ciemny spód biszkoptowy wykładam jasną masę, na masę kładę wafel z toffi, na to masę kakaową i przykrywam jasnym spodem biszkoptowym. Całość polewam polewą czekoladową, której wszystkie składniki najpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a potem odstawiam by wystygła.
Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę toffi, to proponuję kupić gotową lub mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop:)
Komentarze