Tocik dla wnuczka

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Tort ten zrobiłam dla wnuka , który kończyła 2 latka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt - 7 jajek, 1 i 1/4 mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki ciemnego kakao,1 i 1/4 szklanki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Krem śmietankowo - serowy - 800 ml kremówki, 400 gr serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru ,3 pacz. śmietan fix.
    Ponadto 7 batoników - Mini Swiss - rolls, dżem ,puszka brzoskwiń oraz ozdoby.paczka kokosu.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Dżemy Dodatki

Tocik dla wnuczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,dodajemy na przemian żółtka i cukier ciągle ubijając.Mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną już nie ubijając tylko mieszamy drewnianą łyżką..Następnie masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy do suchego patyczka około 40 - 45 min w 180 stopniach.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 krążki ,ja potrzebowałam tylko 2 wiec jeden wykorzystałam do mini torcików.
  • 2. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec dodajemy śmietan fixy,Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone. Cześć śmietany odkładamy do dekoracji tortu ,a resztę dzielimy na 2 części. Dolny krążek nasączamy sokiem z brzoskwiń ,smarujemy dżemem i nakładamy cześć śmietany, na śmietanę układamy batoniki i przykrywamy resztą śmietany ,nakładamy drugi krążek ,dociskamy .
  • 3. Cały tort smarujemy śmietaną ,boki tortu obsypujemy kokosem,dekorujemy według uznania .Ja udekorowałam śmietaną ,brzoskwiniami i ozdobami cukierniczymi.Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować