Tocik dla wnuczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,dodajemy na przemian żółtka i cukier ciągle ubijając.Mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną już nie ubijając tylko mieszamy drewnianą łyżką..Następnie masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy do suchego patyczka około 40 - 45 min w 180 stopniach.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 krążki ,ja potrzebowałam tylko 2 wiec jeden wykorzystałam do mini torcików.
2.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec dodajemy śmietan fixy,Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone. Cześć śmietany odkładamy do dekoracji tortu ,a resztę dzielimy na 2 części. Dolny krążek nasączamy sokiem z brzoskwiń ,smarujemy dżemem i nakładamy cześć śmietany, na śmietanę układamy batoniki i przykrywamy resztą śmietany ,nakładamy drugi krążek ,dociskamy .
3.Cały tort smarujemy śmietaną ,boki tortu obsypujemy kokosem,dekorujemy według uznania .Ja udekorowałam śmietaną ,brzoskwiniami i ozdobami cukierniczymi.Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze