Tirańska sałatka

5 (194 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Sałatka podawana jako przystawka w albańskich restauracjach z powodzeniem może zastąpić lekki obiad lub drugie śniadanie

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sałata masłowa: 1 sztuka
    - dymka: 2 sztuki
    - Jajko: 3 sztuki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - pieprz czarny mielony: 0.25 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - cukier: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Tirańska sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wstawiamy do gotowania, mają być ugotowane na twardo. W międzyczasie myjemy sałatę i rwiemy ją na mniejsze kawałki do miski, myjemy również cebulę - siekamy szczypior a cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Przygotowujemy sos: w kubeczku mieszamy oliwę z oliwek i sok cytrynowy, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i bazylią. Dokładnie mieszamy raz jeszcze i polewamy nim sałatę. Jajka obieramy i kroimy na plastry, mieszamy z wcześniej przygotowaną sałatą. Na talerzu posypujemy ją jeszcze delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jajka Oliwa z oliwek Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować