Tiramisu z wiśniami i wódką :)

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Deser w formie tortu, oraz podany w szklance

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ok 200g biszkoptów
    500g mascarpone
    450g mrożonych wiśni
    100g wiśni kandyzowanych
    1 czekolada
    100ml wódki
    150ml wody
    3 żółtka
    cukier puder 3łyżki x 2
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu z wiśniami i wódką :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tiramisu2 1. Wiśnie mrożone wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 łyżki pudru -
    podgrzewamy- nie gotujemy. Wiśnie mają zmięknąć.
    Następnie dodajemy wódkę i jeszcze chwilę podgrzewamy.
    Wiśnie odcedzamy, do pozostałego soku dodajemy kawę i mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.
    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowujemy cienko na folii
    i wkładamy do zamrażarki.
    Żółtka miksujemy z pudrem (3 łyżki) na gładką masę -
    robimy to nad ogniem - trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
    Do gotowej masy dodajemy serek mascarpone,
    i trzepaczką mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Biszkopty moczymy w "kawowego soku" i układamy w tortownicy.
    Czynność powtarzamy dopóki całe dno nie będzie zapełnione.
    Następnie nakładamy połowę masy z mascarpone,
    później wiśnie (mrożone).
    Powtarzamy warstwę z biszkoptami i serkiem.
    Na górze układamy wisienki kandyzowane.
    Czekoladę wyjmujemy z zamrażarki i łamiemy na drobne kawałki.
    Posypujemy górę tortu.
    Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa "stężała".

    Tort można zrobić w pucharkach :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować