Tiramisu z wiśniami i wódką :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie mrożone wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 łyżki pudru -
podgrzewamy- nie gotujemy. Wiśnie mają zmięknąć.
Następnie dodajemy wódkę i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Wiśnie odcedzamy, do pozostałego soku dodajemy kawę i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowujemy cienko na folii
i wkładamy do zamrażarki.
2. Żółtka miksujemy z pudrem (3 łyżki) na gładką masę -
robimy to nad ogniem - trzeba uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
Do gotowej masy dodajemy serek mascarpone,
i trzepaczką mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Biszkopty moczymy w "kawowego soku" i układamy w tortownicy.
Czynność powtarzamy dopóki całe dno nie będzie zapełnione.
3. Następnie nakładamy połowę masy z mascarpone,
później wiśnie (mrożone).
Powtarzamy warstwę z biszkoptami i serkiem.
Na górze układamy wisienki kandyzowane.
Czekoladę wyjmujemy z zamrażarki i łamiemy na drobne kawałki.
Posypujemy górę tortu.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa "stężała".
Komentarze