Tiramisu z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki deser o smaku kawy, amaretto z truskawkami. Połączenie tych smaków jest niesamowite.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    330 ml śmietanki 30%
    3 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    ok. 300 g truskawek
    biszkopty podłużne 200 g
    1 szklanka mocnej kawy parzonej
    kieliszek likieru amaretto
    kakao

Tiramisu z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Śmietankę ubić z resztą cukru, połączyć z żółtkami, serkiem mascarpone.
    Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzać do rozpuszczenia i dodać do masy. Wymieszać.
  • 2. Napar kawy połączyć z likierem amaretto. Biszkopty maczać w kawie i ułożyć na dnie naczynia o średnicy 20-21 cm, posypać kakaem. Na to wyłożyć połowę masy, wcisnąć w nią truskawki i cienką warstwą kremu pokryć owoce. Na to dać drugą warstwę biszkoptów z kawą, posypać kakaem i wyłożyć resztę kremu. Całość posypać kakaem i schłodzić.

Porady

Jajka przed użyciem należy sparzyć wrzątkiem, po czym włożyć do zimnej wody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy