Tiramisu z kremem limoncello i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna letnia wersja włoskiego tiramisu dla dorosłych :)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    1 kieliszek limoncello
    250 g serka mascarpone
    250 g truskawek
    Kilka listków mięty
    Opakowanie biszkoptów
    Pół szklanki mleka

Tiramisu z kremem limoncello i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tiramisu 1. Truskawki myjemy osuszamy i kroimy na ćwiartki, dodajemy parę listków porwanej mięty i odstawiamy na bok.
    Do jednej miski wbijamy żółtka z jajek a do drugiej białka. Żółtka ucieramy na kogel –mogel (około 5 minut). Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i kieliszek limoncello dokładnie mieszamy. Ubijemy pianę z białek i dodajemy ją stopniowo do masy z serkiem, tak aby masa była delikatna i pulchna.
    W kieliszkach lub w naczyniu żaroodpornym układamy zanurzone w mleku biszkopty. Na biszkopty wykładamy truskawki a na truskawki krem, czynność powtarzamy aż do wykończenia składników, ale tak aby warstwę wierzchnią tworzył krem. Tiramisu wkładamy na minimum godzinę do lodówki aby odpowiednio się schłodziło, dekorujemy miętą i cieszymy się la dolce vita

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy