Tiramisu z chałwą

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Klasyczne tiramisu jest pyszne, ale tiramisu o delikatnym smaku chałwy jest pyszne i ma charakter.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki dla kilku osób:
    dużo biszkoptów podłużnych ( w zalezności od wielkości formy, w której będzie tiramisu)
    opakowanie serka mascarpone
    duży kubek śmietanki ( 30%)
    1 śmietan-fix
    cukier waniliowy
    kakao w proszku (gorzkie) do posypywania
    trochę cukru-pudru do smaku ( kilka łyżek)
    2 kubki mocnej kawy, ostudzonej
    likier amaretto, lub inny alkohol np. brandy
    baton hałwy waniliowej
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śmietanę kremową ubijamy mikserem
  • 2. dodajemy mascarpone, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru (cukier dodawałbym stopniowo, aby nie było za słodkie), śmietan-fix, rozdrobnioną widelcem chałwę - otrzymujemy masę do przekładania biszkoptów
  • 3. biszkopty moczymy w kawie zmieszanej z likierem
  • 4. na talerzu stopniowo ukladamy warstwami:
    masa,
    biszpoty,
    masa - masę posypujemy kakao,
    biszpoty,
    masa- masę posypujemy kakao,
    biszpoty,
    masa - masę posypujemy kakao.
  • 5. przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 8 godzinach - biszkopty będą nadal puszyste, ale nie suche
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kakao Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować