Tiramisu w Szklance

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny deser na ochłodzenie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 duże jajka (L),
    500 gr mascarpone
    1/2 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wersje)
    3/4 filiżanki espresso, zimnego
    2-3 kieliszki amaretto (ew. likier kawowy)
    biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki)
    kakao (ciemne)
    ew. starta czekolada

Tiramisu w szklance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka i cukier ubijamy aż do rozpuszczenia cukru, na białą masę. W drugim naczyniu ubijamy pianę z białek aż będzie sztywna.
  • 2. Do białej masy dodajemy mascarpone, miksujemy 2 minuty. Następnie, przestawiając wcześniej mikser na bardzo wolne obroty, dodajemy pianę. Mieszamy do połączenia wszystkich składników i ani chwili dłużej :)
  • 3. Mieszamy alkohol z kawą - w tym płynie krótko maczamy biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu.
  • 4. Na biszkopty kładziemy masę, masę posypujemy lekko kakao. Układamy następne warstwy w tej kolejności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę masy nie posypujemy kakao (lepiej wygląda świeżo sypane przed podaniem).
  • 5. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, najlepiej: na noc. Serwujemy delikatnie posypane kakao i/lb czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy