Tiramisu w pucharkach

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Błyskawiczny w przygotowaniu deser włoski, czyli Tiramisu w pucharkach. Puszysty i delikatny krem na bazie żółtek przekładany biszkoptami nasączonymi mocną kawą z dodatkiem amaretto. Mocno schłodzony deser oprószony gorzkim kakao, idealny deser na upalnie dni i nie tylko.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki 3-4 pucharki

    żółtka z 4 jaj
    serek mascarpone 250 g
    cukier puder 4 łyżeczki
    biszkopty 100 g
    zaparzone espresso 1 szklanka
    Amaretto ( likier migdałowy ) 50 g
    kakao gorzkie
    czekolada gorzka 5 kostek
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Żółtka ubijam na puszystą, jasną masę na najwyższych obrotach miksera ( można na parze ). Dodaję stopniowo cukier puder, stale ubijając na gęsty krem. Serek mascarpone łączę z kremem po jednej łyżce, mieszając delikatnie trzepaczką.
    Mocną kawę mieszam z likierem amaretto. W tak przygotowanym roztworze maczam biszkopty, które układam w pucharkach na przemian z kremem, tak aby na wierzchu górną warstwą był krem. Każdą warstwę posypuję gorzkim kakao.
    Czekoladę drobno siekam, dekoruję wierzch deseru. Wierzch pucharków przykrywam folią spożywczą, gdyż deser chłonie zapachy z lodówki, Tiramisu chłodzę w lodówce parę godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować