Deser , który jest odchudzoną wersją klasycznego Tiramisu . Zamiast serka mascarpone dałam jogurt grecki , co sprawiło , że deser jest lżejszy i delikatniejszy .
Tiramisu truskawkowe - odchudzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skorupki jajek dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem . Żółtka ucieramy z cukrem pudrem ,cukrem waniliowym i łyżką wrzątku na puszystą masę . Dodajemy drobno otartą skórkę cytryny, oraz jogurt grecki i delikatnie wszystko mieszamy , aż do uzyskania jednolitej masy. Masę wkładamy do lodówki na kilkanaście minut .
Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek , kroimy w plasterki lub kawałki .
Z soku z cytryny , wody i cukru robimy poncz , w którym będziemy namaczać biszkopty .
W pucharkach układamy warstwowo krem , namoczone biszkopty , truskawki , krem , biszkopty itd.
Wierzch dekorujemy truskawkami . Desery schładzamy kilka godzin w lodówce , a najlepiej całą noc .
Komentarze