Tiramisu truskawkowe to obowiązkowa pozycja w sezonie na truskawki.
20 min
Składniki:
kilkanaście truskawek
250 g mascarpone
2 żółtka
2-3 łyżki cukru
pół szklanki nalewki aroniowej (lub każda inna owocowa)
pół paczki podłużnych biszkoptów
Tiramisu truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Żółtka z cukrem przełożyć do małego garnka/metalowej miseczki i ubijać na parze, czyli trzepaczkę mieszać w misce nad gotującą się wodą w innym garnku.
Ubijać 2-3 minuty aż masa stanie się jasna, a cukier się rozpuści.
Zdjąć z parowania i dodać mascarpone, wymieszać.
Nalewkę (aroniowa daje ładny kolor fioletowy na biszkoptach) przelać na płaski talerz i na chwilę zanurzyć w niej biszkopty, które następnie układać w płaskim naczyniu lub trzech mniejszych formach.
Na biszkopty wyłożyć część kremu mascarpone.
Na krem przekrojone w plasterki truskawki.
Powtórzyć czynność: kłaść namoczone biszkopty, krem i truskawki.
Przechowywać w lodówce
f
Komentarze