Tiramisu truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tiramisu truskawkowe to obowiązkowa pozycja w sezonie na truskawki.

  • 20 min

Składniki:

  • kilkanaście truskawek
    250 g mascarpone
    2 żółtka
    2-3 łyżki cukru
    pół szklanki nalewki aroniowej (lub każda inna owocowa)
    pół paczki podłużnych biszkoptów

Tiramisu truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Żółtka z cukrem przełożyć do małego garnka/metalowej miseczki i ubijać na parze, czyli trzepaczkę mieszać w misce nad gotującą się wodą w innym garnku.
    Ubijać 2-3 minuty aż masa stanie się jasna, a cukier się rozpuści.
    Zdjąć z parowania i dodać mascarpone, wymieszać.
    Nalewkę (aroniowa daje ładny kolor fioletowy na biszkoptach) przelać na płaski talerz i na chwilę zanurzyć w niej biszkopty, które następnie układać w płaskim naczyniu lub trzech mniejszych formach.
    Na biszkopty wyłożyć część kremu mascarpone.
    Na krem przekrojone w plasterki truskawki.
    Powtórzyć czynność: kłaść namoczone biszkopty, krem i truskawki.
    Przechowywać w lodówce
    f

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy