Tiramisu truskawkowe.

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

PYSZNOŚCI DLA WIELBICIELI SŁODKOŚCI.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki na naczynie ok 20x20 cm:



    * 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych.

    * 250 g. mascarpone i jeden serek homogenizowany.

    * 6 dużych żółtek

    * 6 łyżek cukru

    * 1 1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy

    * 3 łyżki Amaretto ,można dodać spirytus.

    * kakao

    * ok.400 gr. truskawek

Tiramisu truskawkowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sezonowe  przysmaki. 1. Żółtka ubijamy z cukrem około 10 minut, aż powstania bardzo jasna, gęsta masa o sporej objętości. Do ubitych żółtek dodajemy ser i miksujemy kilka minut, aby masa była gładka i nie było żadnych grudek.

    Do kawy dodajemy Amaretto lub jak ja spirytus i przelewamy ją do miski. W kawie zamaczamy każdy biszkopt i układamy je ściśle w naczyniu. Biszkopty powinny być dość dobrze nasączone kawą i całkiem miękkie (ale nie powinno się z nich lać). Warstwy układamy w następującej kolejności: biszkopty, masa serowa, kakao (ja sypię dość obficie), biszkopty, masa serowa, truskawki.Ja robiłam to w żaroodpornym naczyniu i tak polecam. .

    Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, by zastygło.

Porady

Musi się chłodzić w lodówce ok. 4 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy